Artikel over onze Sensei

Sensei

STICHTER EN HOOFDVERANTWOORDELIJKE TAISHO KARATECLUB LEDE 4053- SENSEI JEAN-PIERRE MEERT 7e DAN J.K.A.

Jean-Pierre Meert:
Het was na het zien van een documentaire op TV over karate (toen nog in zwart-wit) dat het voor mij duidelijk was, ik wou karate doen. Het was vooral de eenvoud van de Karatetechnieken, de kracht ervan en de snelle verplaatsingen waar ik bewondering voor had. De volgende stap was nu een karateclub vinden in de buurt. Judo was gekend in Aalst maar karate…
Het kan echter soms raar keren in het leven. Kort na het zien van die demonstratie ontmoette ik een 2de Dan JKA karate. Even later nodigde hij mij uit om eens naar een training te komen kijken. Ik liet me snel aansluiten. In het begin wat tegen de zin van mijn ouders, want karate had nu niet direct een goeie reputatie in die periode. Het waren mannen die vochten. Na enige tijd zagen ze dat het een ernstige club was. De club telde toen meer dan 200 leden. Het was de tijd waar acteurs als Bruce Lee en David Carradine een groot aantal leden naar de club trok.
Aalst Karate Club werd toen geleid door Guy Boel en Etienne Van Bever, allebei 2de DAN JKA. Ik voelde me in het begin niet helemaal op mijn gemak, maar de correcte manier van training geven, de harde discipline en de krachtige technieken overtuigden me om verder door te bijten en te blijven trainen. Na drie maanden en een minimum van 24 trainingen mocht ik mijn eerste examen afleggen voor 8ste Kyu.
Ik bleef keihard verder trainen. Ik behaalde mijn bruine gordel. Vanaf dan trainde ik alle dagen en nam ik deel aan alle mogelijke trainingen en stages. Op 07 mei 1978 behaalde ik op de stage van Knokke mijn 1ste DAN JKA. Dat gaf een positieve wending aan mijn Karatecarrière. Op 24 december 1979 werd ik geselecteerd voor de Nationale ploeg en ik bleef er lid van tot eind 1992.
Brief selectie Nationale ploeg.

De resultaten volgden elkaar snel op, zowel op provinciaal, federaal, nationaal als internationaal niveau.
jka shotokan cup
Ook slaagde onze Sensei erin om in 1988 voor de vierde maal een overwinning binnen te halen.

In 1987 vertrok ik naar Japan om er gedurende 1 maand aan de “TAISHO UNIVERSITEIT” te trainen. Er werd dagelijks getraind. ‘s Morgens begon de training al om 9u. Dat betekende om 7u opstaan om tijdig de metro te nemen en te vertrekken naar de Universiteit. Ik vertrok telkens met een bang hart naar de trainingen. Het was er letterlijk vallen en opstaan. Hun startsnelheid lag hoger, ze hadden meer weerstand, en die combinatie maakte het trainen daar moordend.
Ik mocht toen overnachten bij de nationale trainer Ida Sensei. Ik sliep in zijn Dojo op een klein luchtmatrasje op de grond. Ik putte de moed om verder te doen uit het feit dat er nog collega’s van de Belgische nationale ploeg de revue gepasseerd waren en hun verblijf met succes hadden afgewerkt. Doorgaan en niet opgeven was de boodschap.

Lida_Sensei_Taisho_Japan

In 1990 vertrok de Belgische Nationale ploeg olv S. S. Gneo naar de wereldkampioenschappen in Sunderland. Ik maakte deel uit van de kataploeg met als kapitein S. Rob Kaluzny en Pol Allaert. De voorbereidingen waren lang en hard. We moesten en zouden de finale halen. In de schiftingen zaten we bij de eerste 8. We waren dus zeker van een finaleplaats. Ons doel was al voor stuk bereikt. In de finale kwam Japan als laatste. De spanning steeg. We waren als kleine Belgen nog door geen enkel land verslagen. Japan zette een mooie, feilloze kata neer en kon de Belgen maar nipt van de eerste plaats houden.

Vice_WK_Sunderland

Zie ook palmares van onze Sensei

In 1992 besliste ik, na een zware knieblessure, te stoppen met competitie. Het was het moment om mijn ervaring door te geven en me te engageren voor de Federatie.

Ik behaalde mijn BLOSO Diploma van trainer niv. A, werd verkozen als lid van de Raad van Beheer VKV en JKA Vlaanderen en later ook als lid van BAKF en JKA Belgium. Ik werd toen ook scheidsrechter.
Selection_011

Op 6 juli 2013 werd ik scheidsrechter niveau A binnen JKA Belgium.
Brief graadsverhoging Arbitrage

In april 1994 was het moment aangebroken om zelf een club op te richten. Er was vraag naar nieuwe clubs in Lede. De club stond volledig onder mijn technische leiding. Al snel groeide het aantal leden aanzienlijk en na enkele maanden hadden we al 100 leden.
Na 4 jaar keihard werken, werden we in 1998 voor de eerste maal verkozen als beste sportclub van het jaar in Lede. Nu twintig jaar later hebben we het nog eens drie maal overgedaan: 1998 – 2003 – 2008 – 2012.
Taisho Karateclub Lede telt momenteel 160 leden en is uitgegroeid tot een van de grootste clubs van België.

Youtube filmpje Taisho Lede 15 jaar

Ik hoop uiteraard nog lang karate te kunnen beoefenen. Zolang dat mijn benen me kunnen dragen en dat ik nog naar Lede kan komen…… BANZAI

Sensei_Jean-Pierre