Wat is JKA Shotokan?

Traditionele karate
Taisho Lede beoefent traditionele karate.

Traditionele karate vertrekt vanuit het idee van zelfverdediging. Het doel is jezelf kunnen verdedigen door het trainen van een aantal automatismen. Deze stijl van karate draagt een aantal waarden: discipline, inzet, moed, beheersing, respect, alertheid en focus. Deze kan je ook in het dagelijkse leven toepassen.

Wat is JKA Shotokan?
Shotokan is een Karatestijl.

Wat betekent Shotokan?

Shoto De naam waarmee Funakoshi de verzen uit zijn jeugd ondertekende
Kan Huis (gebouw) – dojo (oefenzaal) – club

Wat is een Karatestijl?
Het is de manier waarop karate wordt beoefend; het gaat over verdedigings- en aanvals-technieken, klemmen, worpen en verplaatsingen. Het betreft dus de vorm. Het is het ge-heel van kenmerken die de stijl typeren en herkenbaar maken.
Deze manier werd bepaald door de oprichter van de stijl.
De belangrijkste stijlen zijn: Shotokan, Shito Ryu, Goju Ryu en Wado Ryu.

Wat is de Shotokanstijl?
De karateschool JKA (Japan Karate Association) hoort thuis in de karatestijl SHOTOKAN.
Deze karatestijl werd opgericht door Gichin Funakoshi in Tokyo in 1936. Funakoshi wordt beschouwd als grondlegger van het moderne karate. In 1921 introduceerde hij karate in Tokyo en in 1936, op bijna zeventigjarige leeftijd werd de Shotokan-stijl geboren, naar de naam “Shoto” waarmee Funakoshi de verzen uit zijn jeugd ondertekende.
Shotokan karate heeft als kenmerk krachtige, rechtlijnige technieken met sterke, diepe standen.

De eigenschappen van de Shotokan-stijl
Verplaatsingen gebeuren in diepe, ruime standen, en overbruggen zoveel mogelijk afstand, zo-wel vooruit als achteruit. De verplaatsingen zijn meestal rechtlijnig. De technieken worden met kracht uitgevoerd na een ruime voorwapening. De kracht wordt ondersteund door de ademhaling.