Succesvol ‘kata’ weekend voor karateclub Taisho

Selection_029

Meer dan 500 karateka’s uit binnen en buitenland zakten af naar de Sporthal waar de Leedse karateclub Taisho zijn jaarlijks ‘kata’ weekend organiseerde.

Uit Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje en natuurlijk ook uit eigen land waren ze afgelopen weekend samen gekomen om zich in de ‘kata’ oefeningen te vervolmaken. Kata is een stijloefening waarbij volgens diverse vastgelegde patronen een schijngevecht wordt geleverd. ‘Onze club heeft reeds jaren baanbrekend werk geleverd op dit vlak,’ vertelt stichter en hoofdverantwoordelijke Jean-Pierre Meert. Overigens behoort Taisho tot de topclubs van het land, zowel inzake kwaliteit van opleiding, als qua resultaten op nationale en internationale tornooien.

Twee trainingen
Schepen van Sport Geertrui Van de Velde (CD&V) had zich dan ook goed voorbereid om de officiële opening te verzorgen. ‘Ik heb twee trainingen achter de rug, zoniet had ik hier vandaag niet kunnen meedoen. Bovendien wou ik mij ook een beetje inleven in de club. Ik mocht proeven van de gemoedelijke sfeer die hier heerst, de onderlinge steun en het sterk beleid dat gevoerd wordt.’ Een terecht bloemetje voor Jean-Pierre Meert en een verwijzing ook naar de bijzondere inzet van de vrijwilligers rondom hem.

Japan
Volgend jaar viert de club haar 20 jarig bestaan. ‘In Lede, preciseert Jean-Pierre. Eerst hebben we een jaartje in Aalst gewerkt. Zelf is hij al 38 jaar met zijn sport bezig. ‘De naam Taisho bracht ik mee uit Japan : de universiteit waar ik studeerde heet zo. Ik vond het een eer om deze naam aan onze club te mogen geven. Daarvoor was ook een officiële toelating van Japan nodig.’

Gemeenteraad
‘Karate steunt op vijf hoofdprincipes,’ legt de meester uit. ‘Hoffelijkheid, nederigheid, moed, zelfcontrole en discipline.’ Principes die ook schepen Van de Velde kon ervaren. ‘ Ook respect voor de hiërarchie is mij opgevallen,’ aldus de schepen. ‘Tevredenheid met de behaalde prestatie op training en tegelijkertijd ervaren dat we nog beter kunnen en moeten leren.’ Of dat laatste meteen ook een link was naar de gemeenteraad, wou de schepen niet gezegd hebben. Een schijngevecht?

rudi de koker