JKA Shotokan Karate historiek

Een ver verleden

De geschiedenis van de vechtkunsten gaat in China zeker zesduizend jaar terug. De Shaolin monniken oefenen zich in zelfverdediging zonder wapens. Er worden hand- en voettechnieken gedefinieerd voor afweer en aanval. Daarbij ontwikkelen er zich twee richtingen op basis van verschillen in basisbewegingen en ademhaling.

In de 17de eeuw waait de Chinese vechtkunst zonder wapens over naar de Japanse eilanden en wordt daar ‘Chinese hand’ genoemd. De Japanse schrifttekens voor ‘Chinese Hand’ kunnen ook als ‘karate’ of ‘lege hand’ gelezen worden.
Enkele meesters op het eiland Okinawa ontwikkelen hun kennis van de ‘Chinese Hand’ en verweven die met lokale vechttechnieken uit verschillende, ook gewapende, krijgskunsten. Er ontstaan verschillende scholen die de vechtkunst structureren en systematiseren.

De twee richtingen uit China blijven bestaan. De Shorin-ryu (ook soms Shuri-te genoemd) heeft vooral verplaatsingen in rechte lijn, waarbij snelheid en timing essentieel zijn, en een natuurlijke ademhaling. De Shoreï-ryu (of Naha-te genoemd) heeft eerder verplaatsingen in boogvorm, zowel traag als snel, en een ritmische, de beweging volgende ademhaling.

Het einde van de 19de eeuw leidt het ontstaan van het moderne karate in. De ‘geheime’ oude krijgskunst wordt toegankelijk gemaakt voor iedereen en geïntroduceerd in het Japanse onderwijs. Het woord ‘karate’ wordt vanaf nu gelezen als ‘lege hand’.

Vier grote stijlen tekenen zich af.
Uit de Shorin-ryu groeien de Shotokan-stijl (de meest verspreide) en later ook de Wado-ryu-stijl.
Shotokan heeft grote, krachtige, snelle bewegingen en sterke, stabiele standen; Wado-ryu heeft hogere standen en korte, sterke technieken vertrekkend uit het bekken.
Uit de Shoreï-ryu ontstaan Goju-ryu en het latere Shito-ryu.
Goju-ryu heeft kleinere standen en verplaatsingen, ronde afweren en afwisselend harde en zachte technieken; Shito-ryu heeft lichte uithaalbewegingen en de zeer typerende halvemaanstand.
Daarnaast ontstaan ook minder bekende stijlen, elk met hun eigen benadering van karate.

Shihan G. Funakoshi werd geboren op 10 november 1868 in Yamakawa, Shuri in de provincie Okinawa. Hij stamde uit een samoerai-geslacht, uit een familie die in vroegere
tijden als vazal dienden van de Ryukyu Dynastie. Vervolgens definieerde hij toen de 20 voorschriften van het karate (dojo-kun en de Niju-Kun) en bracht een immense karate filosofie tot stand. Shihan G. Funakoshi was de grondlegger van het moderne karate, op 89-jarige leeftijd overleed Shihan G. Funakoshi.

Shihan M. Nakayama zette het werk van Shihan G. Funakoshi verder en had de martiale kunst in zijn bloed zitten. Geboren in april 1913 in de provincie Yamaguchi, was hij de afstammeling van de Sanada-clan in de Nagano regio. Zijn voorvaders waren allen hooggekwalificeerde kenjitsu (cfr. de kunst van het schermen / zwaardvechten) lesgevers.
Het was onder impuls van Shihan Nakayama dat Shihan Miyazaki in 1968 naar België kwam, om ook hier in ons land een duidelijke JKA karate structuur te creëren.
In het jaar 1987, op 74-jarige leeftijd stierf Shihan M. Nakayama.

Shihan Satoshi Miyazaki werd geboren op 17 juni 1938 in een klein dorpje van het ambtsgebied Saga (in het zuiden van de Japanse eilanden van Kyushu).
Shihan Satoshi Miyazaki, deed zijn intrede als hoofdinstructeur voor België in 1968.
Op 55 jarige leeftijd, 31 mei 1993, Shihan Satoshi Miyazaki, 8ste DAN J.K.A. verlaat ons op weg naar een andere ons onbekende wereld.

Sensei Sergio Gneo begint in 1967 op 15-jarige leeftijd te jongleren met het ABC van het karate.
Bij het overlijden van Miyazaki Sensei op 31 mei 1993 (8° dan JKA & geestelijke vader van het Belgische JKA-karate), beslisten vijf hogere JKA-ers. om zijn levenswerk verder te zetten. Zij verzochten Gneo Sensei – die op dat ogenblik reeds zijn technische rechterhand was – om de leiding op zich te nemen van de JKA-organisatie in België. En bijgevolg zette Gneo Sensei, die kort voordien (24 juli 1992) 6° Dan JKA was geworden, het levenswerk van Miyazaki Shihan verder. Dit gebeurde in overleg en overeenstemming met de JKA-hoofdorganisatie in Japan.
Tot op heden is Sensei Sergio Gneo nu 20 jaar later bij het overlijden van Shihan Miyazaki nog steeds verantwoordelijk voor de JKA karate in België.

Trainer in België:
Sensei Kazuhiro Sawada – 7° dan JKA